JOULU VINKKI - NÄISTÄ KOOSTUU PARAS JUUSTOLAJITELMA JOULUKSI

Juustolajitelma kuuluu ehdottomasti jouluun. Siksi olenkin laatinut parhaan lajitelman hyviä juustoja mitä itse tulen jouluna käyttämään juustolajitelmassa. Ajattelin tänä vuonna panostaa hieman enemmän juustoihin ja siksi halusin myös jakaa ideat ja vinkit teidän kanssanne.

KALTBACH LE GRUYÉRE, SVEITSI (keskellä)
Tämä juusto on henkilökohtaisesti lempijuustoni ja kieltämättä monen muunkin lempijuusto.
Sen tiedän että esimerkiksi tämä juusto on Stockmannin suosituin juusto ja myydyin juusto kautta aikojen. Sveitsiläisten perinnejuusto, jolla on jo vanhat perinteet. Se valmistetaan 3 kuukautta kypsyttämällä ensin juustomeijerissä ja sen jälkeen vähintään 9 kuukautta kypsytetään luolassa, joka antaa juustolle erinomaisen maun. Juustossa on suolakiteinen sekä puolipehmeä rakenne ja sopii kuin nakutettu herkkusuiden juustotarjottimelle.

BRIE DE MEAUX, RANSKA (takana vasemmalla)
Brie on ranskalainen kypsytetty pehmeä juusto, joka on peräisin Brien seudulta.
Valmistetaan lehmänmaidosta. Se on pehmeyden lisäksi myös kermainen ja siinä on ohut pehmeä kuori, joka myös syödään. Se on valittu vuonna 1815 juustojen kuninkaaksi. 
Tämän juuston kanssa sopii viikunahillo erinomaisesti.

SAINT AGUR BLUE, RANSKA (oikealla edessä)
Tämä on myös ranskalainen herkullinen sinihomejuusto. Se on valmistettu pästöroidusta lehmänmaidosta, Beauzacin Monts du Velayn osassa Keski-Ranskassa. Juusto muistuttaa maultaan Roquefortia. Sen rakenne on kermainen ja hieno mutta se ei ole kumminkaan yhtä suolainen kuin muut sinihomejuustot. Tämä juusto sopii tarjottavaksi esimerkiksi päärynähillon kanssa.

BELLAVITANO SARTORI, USA 
ROSEMARY&OLIVE OIL sekä MERLOT REDWINE (vasemmalla edessä)
Italialainen Paola Sartori alkoi valmistaa juustoja 1930 - luvulla USA:n Wiscounsissa.
Sillä perinteellä valmistettuja juustoja löytyy nyt ensimmäistä kertaa Suomesta.
Makuja löytyy myös muita, kuin edellä mainitut kuten Gold eli original ja Chai tea.
Näitä voi hyvinkin syödä ihan tälläisenään mutta esimerkiksi omenahillo sopii näiden kanssa hyvin yhteen.

MOUHIJÄRVI TUHKAJUUSTO, SUOMI (oikealla takana)
Lopuksi ajattelin jotakin suomalaista eli tuhkajuustoa, joka on mielenkiintoinen uusi tuttavuus.
Herkkujuustola sijaitsee Mouhijärvellä Sastamalassa ja se on perehtynyt tekemään parhaista suomalaisista, tuoreista raaka-aineista sveitsiläisellä perinteellä ja tekniikalla herkullisia erikoisjuustoja. Tämä tuhkajuusto on rakenteeltaan pehmeä ja kermainen. Sen maku on aika mieto ja muistuttaakin hieman vuodenjuustoa. Sen kanssa sopii hyvin yhteen valkoviinihyytelö.

RESEPTI & KUVAT BY: KOKKAAVA ISI

Kommentit

Suosituimmat reseptini: